Så fungerar tandvårdsbidrag

Som patient har du rätt till ekonomiskt tandvårdsbidrag, men många känner inte till hur det fungerar eller att det ens finns. I det här inlägget förklarar Klinikkonsulten vad STB (särskilt tandvårdsbidrag), ATB (allmänt tandvårdsbidrag) och högkostnadsskydd är, vad du behöver göra och hur din tandvårdsklinik kan hjälpa dig att ta del av stödet i tid.

Vad är tandvårdsbidrag?

Tandvårdsstödet är ett statligt ekonomiskt stöd som ska göra tandvård mer tillgänglig. Det hanteras av Försäkringskassan och används vid besök hos tandvårdskliniken. Det statliga tandvårdsstödet gäller för alla som är folkbokförda i Sverige och är 19 år eller äldre. Fram till och med det år du fyller 19 år är din tandvård avgiftsfri. 1 januari det år du fyller 20 år börjar du betala för din tandvård. (1177).

Det finns tre vanliga stödformer:

  • Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)

  • Särskilt tandvårdsbidrag (STB)

  • Högkostnadsskydd
tandvårdsbidrag_illustration

Vad är allmänt tandvårdsbidrag (ATB)?

ATB är ett stöd som du automatiskt får varje år från och med det år du fyller 24. Det kan användas för att minska kostnaden vid ett tandvårdsbesök men om du inte använder det inom två år försvinner det. 

Belopp:

  • 600 kronor per år
    • För dig som är 20 år och till och med det år du fyller 23
    • För dig som är 65 år eller äldre
  • 300 kronor per år
    • För dig som är 24 år och till och med det år du fyller 64 år

Eftersom du kan spara bidraget i två år kan du ha upp till 600 eller 1 200 kronor att använda.

Tips till patienter: Fråga din klinik om du har ett innestående ATB. Det är ditt att använda.
Tips till tandvårdskliniker: Informera om ATB i bokningsbekräftelser, väntrum och vid kontakt med nya patienter.

Vad är särskilt tandvårdsbidrag (STB)?

Om om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar tänderna kan du ha rätt till särskilt tandvårdsbidrag. Det särskilda tandvårdsbidraget är 600 kronor per halvår. Pengarna dras av när du betalar för ditt tandvårdsbesök. Bidraget kan endast användas för undersökningar och förebyggande tandvård.

Läs mer om vem som har rätt till särskilt tanddvårdbidrag här (1177)

Vad är högkostnadsskydd?

Visste du att det finns ett högkostnadsskydd som ger avdrag på priset när en behandling i tandvården kostar mer än 3 000 kronor under en ersättningsperiod?  En ersättningsperiod gäller under ett år från att behandlingen börjar. Skyddet finns för att du som patient inte ska betala för mycket för din tandvård och därför betalar staden en del av dina kostnader.  Högkostnadsskyddet kan du använda från och med 1 januari det år du fyller 20 år.

Hur mycket behöver du betala? (Tabell från 1177)

Tandvårdskostnad enligt referensprisVem betalar?
Upp till 3 000 kronorDu betalar hela kostnaden
Mellan 3 001 och 15 000 kronorDu betalar 50 procent – Försäkringskassan betalar 50 procent
Över 15 000 kronorDu betalar 15 procent – Försäkringskassan betalar 85 procent

Kom ihåg att använda det allmänna tandvårdsbidraget – annars förfaller det

Du får ett nytt allmänt tandvårdsbidrag den första juli varje år, men om bidragen inte används inom giltighetstiden förfaller de. Det äldsta bidraget försvinner om du inte använder det inom två år. 

Exempel: Låt oss säga att du har två sparade allmänna tandvårdsbidrag på 300 kronor vardera,  alltså totalt 1 200 kronor att använda.

Om du bokar ett besök innan den 1 juli och använder hela summan, kommer du att:

  • Få dra nytta av båda dina bidrag
  • Du har tandläkarbesöket avklarat
  • Få ett nytt ATB redan den 1 juli

Du får alltså både pengarna och besöket.

Men om du inte går till tandläkaren innan den 1 juli händer följande: Ett av dina gamla bidrag ersätts med det nya, du får alltså inte mer pengar, bara ett nytt datum.  Det äldsta bidraget ersätts med ett nytt och du står kvar på samma summa, men har fortfarande inte varit hos tandläkaren. 

Du går alltså miste om en chans att använda dina bidrag smart.

34% av befolkningen missar de allmänna tandvårdsbidraget

Enligt statistik från Försäkringskassan fick 5 miljoner personer allmänt tandvårdsbidrag under tvåårsperioden juli 2022 till juni 2024. Det innebär att bidraget nyttjades av 66 procent av befolkningen. Alltså ”missade” 34 procent av befolkningen allmänna tandvårdsbidraget (Försäkringskassan). Därför är det viktigt att både kliniker och patienter har rutiner för att kontrollera detta.

Som patient ansvarar du för att använda dina bidrag, men det är är bra om tandvården hjälper till att informera och påminna. 

Du behöver inte själv ansöka om bidragen, men du behöver känna till att de finns.

Möjlighet för tandvårdskliniker att stärka patientfokus och trovärdighet

Genom att informera och påminna om olika tandvårdsstöd kan du som arbetar inom tandvården göra stor skillnad. Få tips och läs mer om detta i inlägget: Tandvårdsbidrag – Patientkommunikation som gynnar din klinik

Så använder du ditt tandvårdsstöd

Jag hjälper dig med tydlig, tillgänglig och trovärdig patientkommunikation

Jag brinner för att förbättra kommunikationen inom tandvården, både för klinikens skull och för patientens. Genom att göra det enklare att hitta, förstå och använda information digitalt, stärker vi med gemensam kraft både förtroendet och i förlängningen tandvården.
Jag vill att fler patienter ska känna sig trygga, informerade.

Klinikkonsulten hjälper tandläkare att skapa tydlig och trovärdig kommunikation – från webbplats och  bokningssystem till fysiska broschyrer. Läs mer om mina tjänster här eller kontakta mig så berättar jag mer.

klinikkonsulten_moa

Texten är skriven av Moa

Tandsköterska med utbildning inom informationsarkitektur som brinner för marknadsföring och tandvård
sign_moa